Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Het eerste Leidse Broodfonds ’t Leidsch Beleg is op 1 januari 2013 officieel opgericht. ’t Leidsch Beleg kan helaas niet altijd nieuwe leden aannemen. Het Fonds zit op dit moment aan het maximum van het toegestane aantal leden.
In 2014 is daarom een tweede broodfonds in de regio Leiden opgericht; broodfonds De Burcht die inmiddels ook aan het maximaal aantal leden zit. Per oktober 2016 is er een derde broodfonds in Leiden opgericht, het Haring en Wittebroodfonds. Inmiddels wordt er gewerkt aan een vierde broodfonds in de Leidse regio. Wil je weten of je kunt aansluiten bij een Broodfonds in jouw regio? Kijk dan hier voor het overzicht van alle broodfondsen in Nederland

Hoe word je lid van een broodfonds

Ondernemers uit de regio Leiden kunnen zich aansluiten na kennismaking met een delegatie van het bestuur en de leden van een Broodfonds. Ook op uitnodiging van een bestaand lid kan een nieuw lid aangebracht worden. Nieuwe leden kunnen starten aan het begin van elk kwartaal. Je kunt meedoen aan een Broodfonds als je langer dan een jaar zelfstandig ondernemer bent; gemiddeld minimaal €750,- netto winst uit je onderneming genereert en arbeidsgeschikt bent bij toetreding. Deelnemers aan een broodfonds spreken af om elkaar financieel te steunen. Daarom is het zo belangrijk dat je de mensen in je broodfonds kent en vertrouwt. En daarom kun je je alleen bij een bestaand broodfonds aansluiten, als anderen je voordragen. Wil je weten of er een mogelijkheid is tot toetreding bij een Broodfonds bij jou in de buurt? Kijk dan op de kaart van de BroodfondsMakers het overkoepelende orgaan van alle broodfondsen.

Wat kost een broodfonds

De eenmalige opstartkosten zijn € 250 per deelnemer. Langer bestaande broodfondsen hanteren soms een ander bedrag. Daarnaast is er een maandelijkse contributie van € 10 per deelnemer. Deze kosten maak je over naar je eigen broodfonds. Iedere deelnemer opent een eigen bankrekening, je broodfondsrekening. Hierop zet je elke maand je inleg. Hoe hoger de schenking die je hebt gekozen, hoe hoger je maandelijkse inleg is. De schenking die je kiest moet passen bij je winst uit je onderneming. Deelnemers kunnen twee keer per jaar hun schenkingsniveau aanpassen, per 1 januari of per 1 juli. Twee maanden voor deze datum geef je dit door aan de administratie van het Broodfonds. Hieronder zie je het overzicht van de verschillende schenkingsniveau’s die je als lid kunt ontvangen bij arbeidsongeschiktheid.

Voordelen van een Broodfonds

Heldere afspraken
Een broodfonds draait om eenvoud. Elke afspraak is begrijpelijk. De uitgangspunten zijn voor iedereen in een broodfonds hetzelfde (zie: hoe het werkt). Ieder broodfonds kan wel een aantal eigen keuzes maken.
Je geld blijft van jou
De inleg stort je iedere maand op je individuele broodfondsrekening. Dit geld blijft na aftrek van contributie en eventuele schenkingen van jezelf. Als je uit je broodfonds stapt, kun je het saldo gewoon meenemen.
Transparant
Een broodfonds is overzichtelijk en de deelnemers kennen elkaar. Iedereen weet wanneer en wie er een schenking ontvangt en wat de kosten zijn.
Gelijke voorwaarden
De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer dezelfde. Mensen die ouder zijn, een ‘risicovol’ beroep hebben of een ziekteverleden hebben, betalen geen hogere maandelijkse inleg.
Eenvoudig in- en uitstappen
Je zit nooit vast aan een broodfonds, je kunt op meerdere momenten per jaar in of uit een broodfonds stappen.
Verantwoord
Je maandelijkse inleg is bestemd voor schenkingen en is op korte termijn opvraagbaar. Er wordt niet mee belegd. Het geld van de deelnemers komt op een individuele betaalrekening. 
Toekomst
Iedereen loopt het risico op ziekte. In een broodfonds heb je betere kansen om je bedrijf na arbeidsongeschiktheid weer voort te zetten.
Betaalbaar
Een broodfonds is betaalbaar, omdat het overzichtelijk en kleinschalig blijft en de deelnemers elkaar kennen. Ga naar wat het kost. 
Zelf doen
In een broodfonds regelen mensen hun eigen vangnet: ze helpen zichzelf en elkaar. In de praktijk is gebleken dat mensen in broodfondsen elkaar, naast financiële steun, ook helpen door werk over te nemen of advies te geven.
Stap voor stap
Na een langdurige ziekte kun je stap voor stap weer aan het werk. De schenking kan omlaag als je weer gedeeltelijk kunt werken.